home | e-mail | contact | wegwijzer

   
Verbreding 4x2VerkeershinderVraag en antwoordNieuws en VoorlichtingAlgemeen
   
 

 

 

Verbreding 4x2 > De Randweg > Spitsstroken

Spitsstroken op de Randweg Eindhoven

Met de ombouw van de Randweg Eindhoven van twee naar vier rijbanen worden de fileproblemen op de randweg grotendeels opgelost. Om de files op korte termijn aan te pakken, heeft Rijkswaterstaat in 2004 spitsstroken aangelegd. Eind juli 2004 zijn de spitsstroken in beide richtingen opengesteld voor verkeer. Met een gunstig effect. Het aantal files nam met 70% af terwijl de hoeveelheid verkeer met 30% is toegenomen na de openstelling van de spitsstroken. Automobilisten hebben voor het traject van aansluiting Ekkersrijt tot knooppunt Leenderheide 5 tot 20% minder tijd nodig.

Algemene informatie over spitsstroken.  

Gebruik spitsstroken tijdens reconstructie Randweg Eindhoven
Met de aanleg van de spitsstroken zijn de grootste fileproblemen op de randweg verminderd. Daarmee is het belangrijkste doel behaald. Daarnaast worden de spitsstroken ook gebruikt tijdens de vernieuwing van de Randweg Eindhoven. Door het openstellen van de spitsstrook zijn tijdens de wegwerkzaamheden overdag altijd drie rijstroken per rijrichting beschikbaar voor het verkeer.

Veiligheid op de spitsstroken
Bij de inzet van spitsstroken, wordt de vluchtstrook als extra rijstrook gebruikt. Hierdoor is er bij een geopende spitsstrook geen vluchtstrook meer beschikbaar. Om die reden wordt er wel eens getwijfeld aan de veiligheid van spitsstroken. Dit is echter niet terecht. Bij geopende spitsstroken treden er minder files op, zijn er minder snelheidsverschillen en heeft het verkeer te maken met minder schokeffecten doordat automobilisten beter door kunnen rijden en minder optrekken en stilstaan. Hierdoor ontstaan er bij geopende spitsstroken juist minder kop-staart-ongevallen. Omdat door de aanleg van de spitsstroken geen vluchtstrook meer beschikbaar is, zijn pechhavens aangelegd. Daarnaast is de spitsstrook voorzien van permanente videobewaking zodat de spitsstrook niet geopend wordt als er toch een pechgeval blijkt te staan.

Klik hier voor een impressie

 

 

 
Rijkswaterstaat Noord-Brabant | Disclaimer
naar boven